අඹ මාලුව
අවශ්ය වෙන්නේ:
- අමු අඹ ගෙඩි 2
- ලොකු ලූනු ගෙඩි 1
- සුදු ලූනු බික් 4
- කුරුදු පොතු කැබැල්ලක්
- පොල් කිරි අවශ්ය පමණ
- එනසාල්,කරාබු නැටි 2,3 ක්
- ලුනු,සීනි අවශ්ය පමණ
- කහ ස්වල්පයක්
- මිරිස් කුඩු මේස හැදි 2
- ගම්මිරිස් ඇට තේහැදි 1
- තුනපහ කුඩු මේසහැදි 1 1/2 + 1/2
- බැදීමට පොල් තෙල්
- උලුහාල් ඉතාම ස්වල්පයක්
- රම්පේ , කරපිංචා ,
- අබ තේහැදි 1
සාදන ක්රමය :
අඹ සෝදා ඇටය සමග තීරු කපා ගන්න .කහ ලුනු ටිකක් අත ගා ගැඹුරු තෙලේ බැද ගන්න . ඒක බැදෙනකල් ලොකු ලූනු ලියා ගන්න.සුදු ලූනු ,එනසාල් ,කරාබු නැටි තලා ගන්න .වෙලාවක් නෑ .කර වෙනකල් නෙවි සාමාන්ය ලෙස තැම්බෙනකල් බැද ගන්න .මිරිස් කුඩු හැදි 2න් 1 ක් හා තුනපහ හැදි 1 1/2 එකතුකොට බැද ගන්න .කලුපාට වෙන්න.(ගොඩාක් එපා.නැත්නම් තිත්ත රස වෙනව.) අඹ බැද ගත් තෙල් වලින් ටිකක් ගෙන ලිප තබා රත් වෙද්දී අබ සුදු ලූනු ,ලොකු ලූනු,එනසාල් එකතු කරන්න .
ඊට පසු බැද ගත් අඹ සහ බැද ගත් තුනපහ එකත් කරන්න .ලුනු සීනි ද එකතු කරන්න .කුරුදු පොතු,ගම්මිරිස් එකතු කර .පොල් කිරි ද එකතු කරන්න .දැන් මද ගින්නේ උයා ගන්න .මේඅතර ඉතිරි තුනපහ කුඩු හැදි 1/2,මිරිස් හැදි 1 එකතු කර ලුනු සීනි රස බලා හොඳින් තෙල් පෑදී එද්දී රම්පේ ,කරපිංචා දමා ලිපෙන් බා ගන්න .
මේක ඉතින් රස දැන් නෙවි .හෙට අනිද්දට තමයි . විශේෂයෙන් අඹ බදින්නේ ඇඹුල් ගතිය අඩු කරන්න .නොබදින තුනපහ ,මිරිස් එකතු කලේ නව රසක් එක් කරන්න . කරපිංචා ,රම්පේ බාන්න කිට්ටුව දැම්මේ රස,සුවද සුරැකෙන්න.